Welkom!

In Haagse Literatuurkringen is een platform voor liefhebbers van literatuur begeleid door Marty van Welij. Leden van haar boekenclubs in Den Haag, Wassenaar en Nederlek kunnen online de toelichtingen inzien van de behandelde boeken.

ACTUEEL

Huiswerk, roman van Marja Pruis Interview met Roos van Rijswijk (19 januari 2024)

Na de eerste keer lezen van deze roman, enkele maanden geleden miste ik iets. Geen echte plot, er was wel enige spanning maar de ontknoping werd niet helemaal duidelijk.

Na een interview met Roos van Rijswijk over Huiswerk  tijdens het Writers Unlimited Festival, kreeg ik er toch meer waardering voor. Deze roman gaat over veel meer dan op het eerste gezicht lijkt. De plot van het verhaal (kan je een schoonmaakster vertrouwen als alles tegen haar pleit) is maar een klein onderdeel van wat er in de roman aan de orde komt.

In Huiswerk woont Clara Feij in het mooiste huis van Amsterdam en schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als een nieuwe schoonmaakster Rose bij haar thuis komt, verandert alles.

De lezer zit veel in het hoofd van Clara; ze is schrijfster en ze vraagt zich vaak af of ze over kleine dingen kan schrijven, terwijl de wereld in brand staat. In deze overpeinzingen laat Pruis ook zien dat alles niet zo zwart wit is. Clara doet haar best en denkt goed bezig te zijn, maar in een telefoongesprek met haar zoon, krijgt ze toch veel verwijten. Ze koopt te veel kleren, ze snapt niet dat het not done is dat je naar een bepaald hip restaurant kan gaan. Goed leven kan je blijkbaar op verschillende manieren invullen.( Een straatnaam als Nootmuskaatstraat kan al in het verkeerde keelgat schieten).

Clara heeft wel iets van Marja Pruis. Zij gaf aan dat op de redactievergaderingen van haar werk (De Groene Amsterdammer) iedere week over de keuze voor een thema uitgebreid besproken wordt, maar ook dat je door kleine dingen te beschrijven, het grote kan aanraken. Pruis wil zich niet een vakje laten plaatsen (bij voorbeeld feministisch), maar blijft graag op afstand en neemt in haar boeken bewust geen uitgesproken standpunt in over een onderwerp. “Ze wil ‘mysterieus’ blijven, vertelde ze.”

Het was een leuke avond en toch een goed boek, zeker ook voor leesclubs.

Den Haag, 21 januari 2024

Marty van Welij

Literair Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.